<<

www.hv.se

Gigantisk ordteckning på plats

2008-06-23 Text: Ann-Louise Öhrn

Högskolan Väst har smyckats med ytterligare ett konstverk. Konstnären heter Zsuzsanna Gilice och arbetar med blyertsteckningar i storformat. Teckningen på Högskolan Väst mäter 75 kvadratmeter och pryder väggen vid den glasade entrén i F-stråket.

Teckningen är gjord på organza, ett tunt sidentyg som ger ett skirt och lätt svävande intryck. Den blyertsgrå teckningen består av texter och textslingor som löper i och kring varandra, där myllret av ord bildar mönster i olika gråskalor. Själva motivet är abstrakt men på nära håll, i trappan, kan man läsa textraderna som bitvis känns som privata dagboksanteckningar.

- Orden är mina egna, säger Zsuzsanna Gilice. Jag har alltid varit intresserad av ord och ordassociationer. Jag hoppas och tror att det här är ett konstverk som fungerar bra i högskolans värld. Studenter har ofta många tankar - - som snurrar.

Det har tagit Zsuzsanna drygt ett år att färdigställa teckningen. Det mesta av arbetet har skett på golvet, krypande på alla fyra. Tittar man noga kan man urskilja en gestalt insmugen i teckningen. Gestalten är 180 cm lång, något längre än konstnären själv och med en kom ihåg-anteckning i handen.

- Jag gillar enkelheten i att skriva det viktigaste i handen, som en fuskanteckning. Teckningens alla texter har sitt ursprung i handens komihåganteckning.

Blyertsteckningen är en beställning av Statens Konstråd som också äger konstverket "Mystiska stjärnor och svävande planeter" av konstnären Susanne Rönnertz, som pryder huvudentrén på Högskolan.
I samband med flytten till Trollhättan kommer också konsten från Vänersborg (och sedan tidigare från Uddevalla) att placeras ut på nya campus.

 
Placeringen i den öppna entrén ger besökaren många möjligheter att betrakta konstverket, både på långt håll och på "läsavstånd" i trappan.


Foto: Zsuzsanna Gilice

<<